4 Dieven azijn ( met rozemarijn, tijm, lavendel en salie

|

Je kunt je huis heel goed schoonhouden met natuurlijke producten. Sterker nog, deze producten zijn net zo goed, als niet beter dan de chemische variant uit de supermarkt.

Ze zijn goedkoper, duurzamer, minder schadelijk voor je gezondheid en vaak vrij makkelijk te maken.

Als je eenmaal een voorraadje basis ingrediënten zoals castillezeep, natuurazijn of bakingsoda in huis hebt, kom je al een heel eind met het maken van je eigen schoonmaak producten.

De kruiden die ik in deze schoonmaakazijn gebruikte, Lavendel, tijm, rozemarijn en salie zijn sterk aromatisch. Dit is te danken aan de etherische oliën die deze planten bevatten. Deze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het aroma van de plant, de oliën hebben ook een sterke antibacteriële werking.    

Opgeknipt in een weckpot met azijn, zullen deze ontsmettende inhoudsstoffen na enkele weken goed opgelost worden in de vloeistof en is je goedje dus ideaal om in te zetten om het tafelblad, werkblad & snijplanken in je keuken mee te reinigen.

Het is ook een ideaal antibacterieel middel voor je handen, om je autostuur of mobieltje mee af te nemen.

Het verhaal gaat dat deze azijn zijn oorsprong vind in de middeleeuwen tijdens de pestepidemie. Men betrapte 4 dieven op het beroven van de lichamen van door de pest overleden mensen. De dieven werden voor het gerecht gesleept waar men hen vroeg hoe het toch mogelijk was dat zij niet besmet waren geraakt.

De dieven antwoordde dat zij hun geheim prijs zouden geven in ruil voor hun vrijheid. Het geheim zat hem in de kruideninfusie op azijn. De dieven wasten hun handen en deden in azijn gedrenkte lappen voor hun mond en neus zodat ze niet ook besmet zouden raken.

Of dit verhaal waar is weten we niet, wel is inmiddels de antibacteriële werking van bepaalde vluchtige oliën uit plantdalen wetenschappelijk aangetoond.

Er zijn veel verschillende recepten voor de 4 dieven azijn, maar dit is hoe ik deze maakte:

Een flinke bos: lavendel, tijm, rozemarijn en salie takjes uit de tuin ( liefst biologisch ).

Knip de takjes op in kleinere stukjes en vul een grote glazen pot.

Overgiet je kruiden met natuurazijn todat deze goed onder staan.

Mocht er nog een takje uitsteken dan kan deze gaan schimmelen ( ja ook al trek je hier azijn, been there 😉).

Sluit de pot en label met datum.

Schud nog even goed door.

Laat de pot nu twee weken staan

Zeef na twee weken de kruiden uit de azijn en giet je kruidenazijn over in een verstuiver.

Voila! Puur natuur en het werkt!