5 wildpluk tips voor beginners

Je kunt niet wachten om dit goed onder de knie te krijgen. Als een spons neem je alle informatie in je op….maar het zijn zoooooveel soorten en ( wat ik ook vaak hoor), alles lijkt op elkaar.

In het begin kan dit zo lijken.

Je vraagt je af of je het ooit een beetje gaat leren.  Maar als je je hierin blijft verdiepen, ga je er oog voor krijgen. Geloof me, als ik het kan, kun jij dit ook!:) Iets meer dan 10 jaar geleden kon ik nog geen paardenbloem van een boterbloem onderscheiden, Letterlijk! Zo zie je maar.

Hoe pak je het als beginnend wildplukker nu het beste aan?

Hier 5 tips:

• Neem 1 kruid per maand en ga je echt een maand lang verdiepen in alleen dat kruid. Pluis het helemaal uit, lees erover, zoek afbeeldingen, en ga op pad om deze te zoeken. Noteer de plek waar je de plant vond, zo kun je in een ander seizoen de andere fases van de plant zien. Van kiem tot bloei en ga je deze in alle stadia leren herkennen. Ga op zoek naar recepten met deze bloem of kruid en ga lekker experimenteren, proef, ruik of maak een ander product ( zalf, olie, azijn etc.).

Beter leer je een vijftal kruiden heel goed kennen,dan 15 een beetje.

Neem wel iets dat die maand groeit, bloeit of vrucht draagt ( ook hartje winter kan dit en zijn er kruiden te vinden, meer dan je denkt).

• Ga voor makkelijk te herkennen kruiden die overal wel te vinden zijn zoals paardenbloem, brandnetel, weegbree, vlier. Of kruiden met een uitgesproken geur zoals: Look zonder Look, daslook of kraailook, dankzij de geur ( want die moet er echt zijn) kun je bijna niet missen 🙂

• Maak een herbarium of ga je kruiden natekenen. Niet alleen een heel leuke bezigheid, zo leer je ieder detail van de plant te herkennen en ga je letten op details.

Je kijkt naar dingen zoals; Hoe staat  het  blad tov steel. is het blad rond of ovaal, geveerd of Gekarteld, behaard of glad, handnervig? enz. Dit heet determineren en is de belangrijkste stap tijdens wildplukken.

• Luister podcasts, lees je in, bekijk filmpjes op youtube over het kruid waar je meer over wilt weten.

Websites zoals https://floravannederland.nl/ is een heel betrouwbare site.

Volg herboristen met verstand van zaken op facebook of insta. Enkele betrouwbare herboristen met gedegen kennis ( lees vaak jarenlange studies of ervaring ) zijn: aukje borst, insta: @natuurwijze, Maurice Godefridi van Kruidwis (https://sites.google.com/site/kruidwis/)  insta: @mauricegodefridi , Gonnie van Elteren Van https://www.herbasanitas.nl/ ( geeft tevens uitstekende kruidenopleiding ). Marion de Korte : https://www.eetbarewildeplanten.com. Zo zijn er ook: Danielle Houbrechts, Lieve Galle en ik vergeet er nog een aantal maar dit zijn bronnen die ik 100% vertrouw en serieus neem. Ga op stap met een ervaren gids.

• Schaf een goede gids aan      ‘

Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken’ van Steffen Guido Fleischouer is een hele fijne gids.

En ga NIET klakkeloos af op determinatie apps zoals PlantNet!  Zeker niet in het begin.

Wees voorzichtig, respectvol en verantwoord wanneer je gaat wildplukken maar vooral 🙂 geniet ervan!!

Veel plezier!