Brandnetelchips

|

Brandnetelchips maken

Brandnetels zijn bijna overal wel te vinden en vaak in grote hoeveelheden.

Daarnaast heeft brandnetel (geheel onterecht) een slechte reputatie en valt hij voor velen binnen de categorie onkruid! Dit maakt de brandnetel een prima wildplukkruid en helemaal voor de beginner.

Hij is namelijk goed te herkennen, heel gezond, veel voorkomend en meestal makkelijk bereikbaar.

Ook zullen de meeste landeigenaren het je niet kwalijk nemen wanneer je brandnetel plukt want zijn hem liever kwijt dan rijk.

Kortom, wapen jezelf met want handschoenen (tegen de brandhaartjes ;S ) een scherpe schaar en een bakje.

Nog even een aantal dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat:

  • Wildplukken is verboden, tenzij je toestemming hebt van de landeigenaar. Je kunt natuurlijk ook je eigen (moes)tuin/balkon gebruiken. Laat hier wat meer onkruid toe 😉 gratis super gezonde groenten plus meer biodiversiteit win win voor jou en de natuur!
  • Zorg dat je zeker weet met welke soort je te maken hebt voordat je deze plukt. Er zijn namelijk ook giftige planten, stop niet zomaar iets in je mond! Gelukkig zijn er meer soorten wel eetbaar dan niet maar blijf voorzichtig.
  • Pluk op een schone plek: waar geen honden worden uitgelaten, niet in de berm langs de weg waar veel uitlaatgassen zijn of op voormalige industrieterreinen.
  • Zie je van de soort die je wilt plukken maar een enkel exemplaar staan? Laat het dan staan!
  • Neem nooit meer dan je nodig hebt, rits niet een hele struik leeg maar verspreid het plukken over meerdere bomen, planten of struiken. Pluk niet meer dan 10 procent uit je omgeving. Pluk met respect en de juiste tools zoals een goed scherpe schaar zodat je de plant zo min mogelijk beschadigd.
  • Trek nooit een plant met wortel en al uit de bodem, zorg dat de plant de kans krijgt te herstellen en zijn soort kan blijven voortzetten.

Ziezo, Nu we dit allemaal duidelijk hebben, kun je je mouwen opstropen en gaan verzamelen. Zoek een mooie nog groene dus gezonde plant uit en knip alleen de bovenste toppen eraf. Zorg dat je aan een beetje groter blad komt. Bij dit klusje kun je het beste handschoenen aan doen, brandnetels kunnen namelijk venijnig prikken. Knip de toppen af terwijl je er een bakje of papieren/katoenen zakje onder hangt, zo hoef je de brandnetel niet vast te pakken. Oogst bij voorkeur de middelgrote blaadjes.

Eenmaal thuis, verwerk je je oogst het best zo snel mogelijk.

Was je brandnetels goed. Doe wat olijfolie in een schaal, voeg knoflook, peper en zout toe. Zeef de stukjes knoflook uit je olie en haal hier de blaadjes een voor een doorheen (met handschoenen ;-)). Verwarm de oven voor en bak de chips op 150 graden. Bak deze 10 minuten aan de ene en 10 minuten aan de andere kant tot ze lekker knisperig zijn. Blijf er wel bij want ze verbranden best snel. Eenmaal klaar laat je de chips buiten de oven nog even afkoelen.

Gouden tip: geloof me, die wil je niet overslaan! wacht ECHT even die 20 minuten bakken af hoe nieuwsgierig je ook bent naar die lekkere chipies. De hitte maakt de brandhaartjes onschadelijk maar pas na een minuut of 20 weet je echt zeker dat je goed zit.

Eet smakelijk ! 🙂