Volgens floravannederland.nl is de hondsdraf (Glechoma hederacea ) één van de 40 meest voorkomende plantensoorten binnen de Nederlandse végetatie en daarmee verre van zeldzaam.

Er is best een kans dus dat je er al dagelijks langsloopt, in gemeente plantsoenen, het park, in de berm of misschien zelfs wel in je eigen tuin.

Deze kleine plant groeit laag bij de grond en is een echte woekeraar (niet onmogelijk om in toom te houden trouwens).

Eenmaal in bloei, valt hij op door de mooie kleine paars blauwe bloemetjes en word daarom ook wel als bodembedekker gebruikt in tuinen.

Hondsdraf herken je onder andere aan de vierkante steel, welke typisch is voor de muntfamilie waar hij dan ook lid van is. Dit ruik je trouwens meteen wanneer je hondsdraf plukt, hij heeft een heel specifieke maar wel munterige geur.

Het blad en de bloemen zijn beiden eetbaar, wel met mate! De etherische oliën aanwezig in hondsdraf bevatten Pulegone welke in hogere dosis schadelijk zijn voor de lever.

Het verse blad kan gekneusd worden en ingezet bij sneeën en insectenbeten. Een infusie van deze plant helpt tegen een vette huid, verwijderd onzuiverheden en vernauwd wijde poriën.

Daarnaast is het ook een erg fijn middel bij vermoeide en opgezwollen ogen en verminderd het zelfs zwarte kringen.

Een van de hoofdbestanddelen van hondsdraf zijn looistoffen. Dankzij deze inhoudsstof reinigt de infusie bij onzuiverheden en verminderd het een vette huid.

Looistoffen hebben een adstringerende ofwel samentrekkende werking en stoppen zo overdreven secretie van de huid en drogen uit.

Dankzij diezelfde looistoffen werkt deze plant ook ontstekingsremmend, wondhelend en ontsmettend.

Hierbij een bijzonder makkelijk middel waar je je huid mee kunt reinigen en wijde poriën vernauwd.

Adstringerend gezichtswater of lotion.

Oogst een flinke handvol planten.

Hondsdraf is een kruipende woekeraar die je vaak als een slinger los kunt trekken van de grond. Verwijder wat meekomt aan worteltjes en steel.  

Je kunt de blaadjes nu verhitten in een halve liter kokend water.

Zeven en laten afkoelen. Je kunt de lotion overgieten in een sprayflacon en een paar dagen bewaren in de ijskast. Je kunt de lotion ook in een flesje doen en aanbrengen met een zachte doek of watje.

Deze lotion verwijderd onzuiverheden en vernauwd wijde poriën.

Makkelijk toch!