Waarom ‘onkruid’ eten helemaal niet zo’n slecht idee is.
Ok, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort, niet alles is eetbaar, soms zelfs giftig en wanneer het wel eetbaar is, is het misschien wel helemaal niet lekker.
Het is belangrijk deze kruiden in de eerste plaats te leren herkennen, maar eenmaal wat kennis over het onkruid dat er in je tuin of moestuin groeit, kunnen een aantal van deze wilde planten een heel gezonde aanvulling zijn op je voeding.
Heb je er weleens over nagedacht dat het best vreemd is, dat we de moeite doen om zaden te kopen en in te slaan, deze op te kweken en te verzorgen omdat we deze als groenten beschouwen, terwijl we wilde soorten en misschien wel heel waardevolle groenten uit de grond trekken en bestempelen als onkruid omdat:
- We ze niet kennen
- We ze niet zelf gezaaid hebben
- We ons dus ergeren wanneer deze krachtpatsers binnen de kortste keren na het uitroeien weer hun kopje boven de grond laten zien.
Want ze doen nu eenmaal wat ze zelf willen, gaan staan op plekken waarvan wij hebben besloten dat we ze niet willen hebben en laten zich maar lastig onder controle krijgen. ONKRUID Dus!
Maar wat als ik je vertel dat sommige van deze onkruiden niet alleen smakelijk maar ook heel gezond zijn. Als ik je zou vertellen dat zevenblad, die vreselijke woekeraar die ook wel tuinmans verdriet word genoemd, 20 keer meer vitamine C, 6x meer magnesium en 8 keer meer calcium bevat dan een krop sla.
Dat je voor die krop sla dan nog best wel wat moeite moet doen voordat dat hij groeiend en wel staat te pronken in je tuin ( als hij dan nog niet is aangevreten is door slakken ) want ook dat is een hele strijd 😊.
Terwijl je van zevenblad moeiteloos zo een heel veld hebt staan, geen zwoegen, geen spitten of zaaien en al helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig. Helemaal gratis, heb je niets voor hoeven doen, zomaar! Cadeau van de natuur.
En, biologischer, meer puur natuur ga je het niet krijgen.
Als ik nu ook eens toevoeg dat zevenblad naar peterselie smaakt da’s lekker toch?
Nu ga je hem toch wel even anders zien nietwaar? Want de mogelijkheden met deze plant in de keuken zijn eindeloos.
Net als met peterselie dus 😊. Gooi hem lekker door een pesto, kruidenboter, quiche, smoothie of soep.
Want zoals men zegt, if you can’t beat it ….eat it.
Iedere plant raakt moe, als je maar vaak genoeg blijft plukken. En geloof me, kruiden plukken voor een salade geeft een veel voldaner gevoel dan onkruid wieden.
Zeg ik je nu dat je je tuin helemaal moet laten verwilderen, nee…
Wat ik je wil vertellen is dat je de wilde kant van je tuin misschien iets meer een kans mag geven.
Laat een stukje verwilderen, al is het maar een verlaten plantenbak of een klein hoekje en kijk wat er gebeurd.
Door het wilde stukje te omringen met goede bodembedekkers, ga je verspreiding tegen.
Heerlijke smaakmakers en groentewaardige kruiden komen dan met een beetje mazzel op: vogelmuur, zevenblad, brandnetel, veldkers, zuring, hondsdraf, kraailook, om er maar een paar te noemen
Bij het tuincentrum kun je hier heel goede tips voor krijgen.
Zo geef je biodiversiteit een kans, creëer je voedsel voor insecten en vogels. De natuur doet het namelijk helemaal niet zo lekker op net aangeharkte perkjes, gazonnetjes en veel van hetzelfde.
Wat jouw voordeel is, dat heb ik je hierboven uitgelegd 😉. Dus schaf een kruidengids aan, en ga je tuin anders bekijken en behandelen, win- win voor jou en de natuur!