Het maken van deze aanmaakblokjes (of vuurstarters) is erg leuk om te doen en veel duurzamer dan aanmaakblokjes uit de winkel die vaak vol chemicaliën zitten. Dit, mits je koolzaad en niet paraffine was gebruikt natuurlijk.

Hoe werkt het:

Deze starter is vooral geschikt voor het aanmaken van een vuurkorf, je was gaat smelten en hier kunnen restjes van achterblijven die je liever niet in je barbecue hebt. 

Leg wat hout om en om op elkaar in een vierkant en leg je vuurstarter in het midden. 

Steek je vuurstarter aan bij de lont en leg er wat kleinere takjes overheen. Wanneer je een goede vlam hebt, ga je langzaamaan wat kleinere stukken hout toevoegen, totdat je vuurkorf goed brandt.

Hoe maak je deze vuurstarters:

Plaats een paar silicone ( van papier mag ook ) muffinvormpjes in een bakvorm.

Vul de vormpjes met droog en brandbaar materiaal. 

Je kunt hierbij denken aan droge schermen & zaaddozen van uitgebloeide planten, droge grassen, stro of zaagsel, gevonden dennenappels, gedroogd mos, dennen of sparrennaalden, losgekomen bast of schors, zaden en specerijen zoals steranijs, gedroogde herfstbladeren, jeneverbessen, peperbolletjes en gedroogde sinaasappelschijfjes. 

Zelf begin ik altijd met het plaatsen van een goed gedroogde dennenappel in het midden en vul daaromheen verder aan met ander droog en brandbaar materiaal. Kleinere dennenappeltjes zijn het meest geschikt.

Heb je niets van dit alles? Dan is gescheurd of gesnipperd papier ook nog een goede optie om mee op te vullen.

Zet je was in een glazen pot of oud conservenblik au bain Marie zodat het kan smelten. 

Voeg ondertussen, een lont of een stuk katoenen touw die je vooraf in de was hebt gedoopt toe. Probeer deze in het midden van je vuurstarter te plaatsen. Je kunt ook aan iedere zijde een lont plaatsen. Hier steek je je vuurstarter mee aan. 

Wanneer je was gesmolten is, kun je deze in de gevulde vormpjes gieten. 

Wanneer je ziet dat je was gaat stollen, kun je er eventueel nog een kaneelstokje, steranijs of gedroogd schijfje sinaasappel in steken en versieren met kleinere specerijen zoals jeneverbessen, kruidnagels en peperballetjes.

Eenmaal goed hard, kun je je vuurstarters uit de vorm halen en in een leuk mandje plaatsen. 

Een nuttig, duurzaam en origineel homemade cadeautje.

Bekijk vooral ook even de reel die ik eerder plaatste op Instagram voor het stappenplan van het maken van deze vuurstarters. Dit kun je doen door je mobiel op camerastand te zetten en deze even op de QR code te richten. Er komt automatisch een link in je scherm waar je op kunt klikken.

Ik wens je heel sfeervolle herfst en winteravonden bij de vuurkorf toe!